Manastirea Comana, Judetul Giurgiu

Mănăstirea Comana, situată în comuna Comana din judetul Giurgiu, a fost ctitorită de Vlad Tepes în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea.

La sfârsitul secolului al XV-lea (1588), mănăstirea a fost reclădită de boierul Radu Serban, folosind ruinele rămase de la vechea mănăstire, în special zidul de incintă. În biserica, cu hramul Sf. Nicolae, va comanda ca zidul de la intrarea în pronaos să fie zugrăvit împreună cu sotia sa Elina, asa cum o cerea obiceiul ctitoricesc. În 1609, după ce a devenit domnitor, Radu Serban zugrăveste biserica mănăstirii Comana, punând să se intervină în pictura ce-l reprezenta, prin adăugarea însemnelor domnesti. Această pisanie nu s-a păstrat, fiind înlocuită la refacerea din 1699 – 1700 cu o alta, a strănepotului său, Serban Cantacuzino, care va cinsti cum se cuvine numele străbunicului domnesc, pomenindu-l în înscrisul săpat deasupra intrării lăcașului ca prim ctitor al zidirii pe care o reface.

La 1699 Serban Cantacuzino dăruieste Mănăstirii Comana un chivot de argint întru pomenirea părintilor Drăghici si Păuna si sotiilor Maria si Andriana; informatii ce denotă ca ei sunt înmormântati la Comana. În acelasi an, Serban Cantacuzino începe restaurarea Mănăstirii Comana, adaugand chilii noi la cele existente, repară si înaltă zidurile si împodobeste constructia cu elegantul foisor de pe latura de nord.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: