Palatul Cantacuzino din Busteni

Ultimul palat al Nababului Cantacuzino, realizat dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si finalizat in 1911 (inceput 1901); Arhitectura palatului ne dezvaluie un still neo-romanesc, dar si cu cateva influente ale stilului brancovenesc, acestea formand un deliciu vizual cand sunt acoperite de o patura alba de zapada. Datorita amplasarii sale, palatul ofera o panorama superba atat asupra orasului Busteni, cat si asupra muntilor Bucegi si Crucii Caraiman. Deasemenea pe domeniul palatului se gaseste o mica biserica construita intre 1933-1936.
Palatul apartine familiei Cantacuzino pana in anul 1948, cand este nationalizat si transformat in sanatoriu. In prezent palatul este proprietate privata, fiind revendicat de o ruda indepartata a familiei, dar functioneaza totusi in continuare ca si muzeu.

In interiorul palatului multe din elementele originale au fost pastrate. Vitralii, balustrade din fier forjat, mozaicul din marmura venetiana din Sala Principala, usi din lemn masiv si tavanul casetat cu grinzi de lemn si un candelabru urias din bronz situat in Salonul Mare sunt elementele originale care ne atrag imediat privirea. Din pacate multe lucruri au fost pierdudute, mobila nu mai exista, si la etajul superior toate elementele originale au fost inlocuite in perioada de nationalizare (dupa 1948). De asemenea in perioada cand palatul functiona ca si sanatoriu, peretii au fost acoperiti cu vopsea simpla, distrugandu-se modelul original ales de Cantacuzino. Din ce am inteles de la ghid, de-a lungul timpului au fost aplicate mai multe straturi de vopsea si la moment se lucreaza la decopertarea peretilor pentru restaurarea modelului original, dar lucrurile merg incet si greu. In cateva locuri prin palat se vad urmele decopertarii si se poate vedea chiar si o parte din modelul original.
Si daca tot am facut referire la Salonul Principal, trebuie sa mentionez ca aceasta camera a palatului este absolut fenomenala. De la candelabrul urias ce domina mijlocul camerei si care va fura ochii imediat cum intrati, la semineul original insemnat cu crucea greaca(un binecunoscut simbol masonic), la picturile in marime naturala a 12 stramosi ai familiei, la vitraliile ce prezinta membrii ai familiei si cu motto-ul „ceea ce nu raneste, invata” trecut in latina sub acestia, cred ca nu veti uita aceasta incapere prea curand 😉

La subsolul palatului s-a amenajat recent un restaurant, numit tematic „Canta Cuisine”, unde merita sa coborati fie sa aruncati macar o primire fie sa si savurati o cafea intr-un mediu relaxant.

Ii multumesc mult doamnei care ne-a servit drept ghid, transportandu-ne in istoria si secretele acestui palat. Si in final va las o mica galerie si o promisiune ca voi reveni cu fotografii ale palatului si pe timp de vara cand totul este verde cat vedeti cu ochii 🙂

O zi buna si calatorii placute tuturor,
-Florin.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: