Casa memoriala George Enescu – Sinaia

Dragii mei, daca ajungeti prin Sinaia, fie pentru traseele montane, pentru ski, pentru betii cu amicii sau poate doar niste plimbari linistite, trebuie sa va lasati pasii sa va duca pana in Cartierul Cumpatu, unde pe o strada cu acelasi nume gasiti Casa Memoriala a lui George Enescu.

Aceasta casuta mica si comoda, poata numele de „Vila Luminis” si este construita intre anii 1923 – 1926 de catre Radu Dudescu, folosind banii castigati de Enescu in urma concertelor sale.  Compozitorul avea deja o camera personala in incinta Palatului Peles, dar dragostea fata de peisajele superbe oferite de orasul Sinaia il indeamna sa isi construiasca aceasta casa pe care sa o numeasca a lui. In anul 1947 Enescu doneaza casa statului roman cu scopul de a fi folosita si de alti artisti ca loc de relaxare si inspiratie. In final in 1995 devina un muzeu ce il omagiaza pe compozitorul Rapsodiilor Romane.

Inca din curte, suntem intampinati de un bust al lui Enescu (sculptat de catre Ion Irimescu) ce ne confirma ca am ajuns in locul bun. Intram, ne punem papucei la intare (sa nu aducem zapada pe covoarele si lemnul vechi care sunt obiecte de patrimoniu), si continuam pe sunet de muzica clasica ce canta in salonul principal al casei. In pretul biletului am primit si un aparat audio pentru a ne ghida cu informati despre aceasta casa cat si despre obiectele expuse in aceasta. Astfel aflam ca pianul din salon este un Ibach, cu o vechime de peste 100 de ani, sau ca manuscrisul operei Oedipe este cel original. O scara absolut superba din lemn, in spirala face legatura intre parter si etajul superior, catre un punct de belvedere asupra peisajului. Din pacate aceasta scara nu mai este prea stabila si suntem nevoiti sa urcam pe o scara secundara.

O mica adaugare la acest post. Daca doriti aveti ocazia sa vedeti si camera lui Enescu de la Palatul Peles.

V-am spus destule pentru acum, va las sa descoperiti singuri mai departe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: