Castelul Peles

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase si impresionante palate ale tarii, cu o insemnata importanta din punct de vedere istoric si cultural. Daca tot am vizitat Sinaia pentru 2 zile, am zis ca trebuie sa fac o vizita acestui palat, mai ales ca pana acum nu il mai vizitasem niciodata. Ajuns in Sinaia matinal la ora 9, ma cazez si pornesc imediat spre palat. Surpriza mare sa descopar ca pe timpul ierni programul de vizitare incepe la ora 11. Astfel am avut la dispozitie o ora in care m-am plimbat pe domeniul regal, admirand peisajul superb (mai ales acoperit de zapada) cat si stilurile arhitecturale ale palatului si cladirilor din zona. La ora 11, incepe turul si 2 ore am stat cu gura cascata si camera la ochi, admirand aceasta bijuterie a tarii noastre.

Cateva informatii despre palat:

Este contruit intre anii 1873 si 1914 la dorinta regelui Carol I. Acesta viziteaza micul sat din aceasta zona, numit Podul Neagului (Sinaia de astazi) si fiind impresionat de paisajul pitoresc al zonei, ia hotararea de a construi o resedinta regala aici. In 1872 cumpara terenul numit Piatra Arsa (1000 de pogoane) si un an mai tarziu incepe constructia castelului sub indrumarea arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman.

Prima inaugurare oficiala a Pelesului are loc in anul 1883, insa palatul sufera modificari si extinderi constante pana in anul 1914, cand maretul proiect se termina cu moartea regelui Carol. In anul 1884 este instalata reteaua electrica, castelul dispunand de un grup electrogen propriu, iar la 1897 este construita centrala electrica. Trebuie precizat ca Pelesul este primul castel din Europa ce dispunea de o retea electrica cat si de o instalatie sanitara completa. Pentru anul 1900, este destul de impresionant sa ai apa calda/caldura/curent electric, facilitati care lipsesc si astazi din viata multor oameni. Si daca tot am precizat despre curent electric, trebuie sa va spun ca in anul 1906, sala de teatru este amenajata pentru proiectii cinematografice, fiind ulterior modernizata in anul 1939 de catre „Societatea Concordia din Bucuresti”, la cererea expresa a regelui Carol al II-lea. Pe finalul lucrarilor se fac amenajari la terasele exterioare, iar turnul castelului este ridicat in 1906, avand o inaltime de 66 de metri, unde un an mai tarziu este echipat un ceas cu trei cadrane, creat de Fabrica de ceasuri de turn a Curtii regale din Bavaria, Johann Mannhardt.

Palatul este resedinta regala pana in anul 1948 cand este nationalizat si functioneaza ca muzeu in perioada comunista, dar doar intre 1953 si 1975, cand o stare de degradare si o ciuperca ce ataca structura de rezistenta a palatului au dus la incetarea activitatii muzeale. Din ce am inteles de la domnisoara care ne-a ghidat prin palat, Ceausescu avea ganduri de a se muta aici si a transforma palatul in resedinta sa personala, dar i-a fost frica de ciuperca mai sus mentionata (tinea mult la sanatatea sa) si s-a razgandit. Dupa caderea regimului comunist, palatul este redeschis ca muzeu, functionand astfel pana astazi. In anul 2007, Pelesul si intregul domeniu regal sunt revendicate de catre Regele Mihai I, dar Palatele raman in continuare instituti publice administrate de catre Statul Roman, sub egida Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Pentru un istoric mai detaliat va invit sa vizitati site-ul oficial al palatului.

Arhitectura atat interioara cat si exterioara este suberba, ducandu-ma cu gandul la un mic Babilon, fiind influentata de multe stiluri de la renasterea italiana, barocul german, rococo, stilul hispano-maur, turcesc etc.  Aceste stiluri pot fi regasite in camerele tematice ale palatului, unde si mobilierul este ales special pentru stilul folosit. Un lucru care m-a fascinat la Peles este numarul foarte mare de usi secrete, de multe ori intrand intr-un ansamblu de camere pe usa, dar iesind prin dulap.  Usi putine, dulapuri multe. Deasemenea toate caloriferele din palat erau mascate, mastile fiind intotdeauna diferite din punct de vedere vizual cat si din punct de vedere al materialelor folosite; din ce am inteles nu exista 2 masti indentice in intregul palat. Desi erau mascate, toate caloriferele sunt la randul lor decorate, dovada fiind singurul calorifer ne-acoperit pe care il puteti vedea intr-o fotografie mai jos. Si tot in fotografiile de mai jos vezi avea ocazia sa vedeti camera personala de la palat a compozitorului George Enescu. (sunt convins ca o vezi recunoaste usor)

Cam atat am de spus acum, va invit si pe voi in Sinaia intr-o calatorie istorica prin Peles.

One response to this post.

  1. […] ce am re-vizitat faimosul castel din Sinaia si de data asta am fost un pic mai curios si am facut o mica descoperire… Stiam ca palatul […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: