„Pastele Cailor” – Targoviste

O sarbatoare bulgareasca superba tinuta an de an in orasul Targoviste. Este vorba de sarbatoarea numita Tudoriţa sau asa cum mai este ea cunoscuta „Pastele Cailor”.

In prima sambata de la intrarea in Postul Pastelui in cartierul Matei Voievod in orasul Targoviste, comunitatea bulgareasca se pregateste de sarbatoare. Este o sarbatoare in cinstea venirii primaverii, pornind de la legenda Sfantului Teodor care se spune ca a incalecat pe un cal alb si a urcat la Dumnezeu pentru a-l ruga sa aduca primavara.

Ce se intampla la aceasta sarbatoare? Oamenii se aduna, fac curse cu carutele prin oras si mai exact un ocol pe langa Poarta Bucurestilor si apoi se intorc la Biserica Sf. Nifon pentru sfintirea cailor. Dupa o superba slujba religioasa, preotul vine si sfinteste caii care apoi participa la cateva concursuri 🙂 Merindele special pregatite pentru acest eveniment si deasemenea sfintite de catre preoti la biserica, sunt impartite pe strada tuturor participantilor de catre doamne si domnisoare imbracate in costume traditionale. Si la final la centru cultural Mihai Voievod se tin concerte de muzica traditionala.

Anul acesta au participat la festival doua ansambluri muzicale mai speciale. Ansamblul Kymata, venit de la Ploiesti, reprezentand Comunitatea Elena Prahova si un ansamblu al carui nume nu il pot pronunta, autentic Bulgaresc, venit special din orasul Veliko Tarnovo.

O zi superba intr-un oras superb, alaturi de niste oameni superbi. Am avut ocazia sa ma plimb cu caruta, am mancat merinde de post, am vazut dansuri si am ascultat muzica diferita. O zi superba pe care sper sa o repet si la anu’ !

O zi buna tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: